امروزه صادرات حبوبات یکی از چالش کشاورزان و شرکت های حوزه حبوبات در ایران به شمار می آید. ایران نیز همچون کشور های دیگر و پیشرو در صادرات حبوبات در سال های اخیر توانسته گام های موثری در این حوزه بردارد. امروزه ایران یکی از صادرکنندگان حبوبات به صورت عمده به شمار می آید. علاوه بر افزایش تولیدات داخلی ایران، مسائل دیگری همچون وضعیت کشاورزی در کشورهای مجاور صادرات حبوبات ایران را قدرت بخشیده است.
با توجه به این مسائل ، امروزه بخش بزرگی از حبوبات تولید شده در ایران به صورت عمده به کشور های دیگر صادر میشود. تحریم و دیگر عوامل و موانع داخلی و خارجی بر سر راه صادرات وجود دارند اما با کنار گذاشتن تمامی این مسائل میخواهیم به مسئله صادرات حبوبات بپردازیم. در ادامه این مقاله با کیمیا بینز همراه باشید.
میزان صادرات حبوبات از ایران
هوای مناسب، خاک حاصلخیز و شرایط مناسب از جمله عواملیست که سبب شده نام ایران در میان کشور های صادر کننده حبوبات قرار گیرد. حجم تولیدات کشور در حوزه حبوبات به اندازه ایست که علاوه بر تامین نیاز داخلی، میتواند در ابعاد جهانی نیز رفع نیاز نماید. علاوه بر تأمین نیاز داخلی ، در سال اخیر بیش از ۱۰۰ هزار تن حبوبات به کشورهای همسایه و کشور های مختلف صادر شده است. با توجه به افزایش قیمت دلار در چند سال اخیر، سببب شده تا کشاورزان میل بیشتری به صادرات حبوبات پیدا کنند. همین موضوع باعث افزایش میزان صادرات و افزایش قیمت این محصول در داخل کشور شده است.
میزان ارزآوری صادرات حبوبات
همانطور که پیشتر نیز گفتیم با افزایش نرخ ارز، میل به صادرات افزایش قابل توجهی داشته است و به گونه ای برای ارز آوری صادر کنندگان بیشتر به صادرات حبوبات روی آورده اند. با این که این شرکت های صادرکننده در نحوه صادرات حبوبات با چالش های جدی همانند تحریم ها روبرو هستند؛ اما میزان بالای ارزآوری صادرات حبوبات باعث شده تا پی این مشکلات را به جان خریده و در این راه قدم بگذارند.
البته نباید از این موضوع نیز غافل شد که با افزایش صادرات این محصولات کشاورزی ، میزان ورود ارز به کشور نیز در حال افزایش است . با توجه به این که آمار دقیقی از میزان ارزآوری این صادرات در دست نیست نمی توان عدد دقیقی را برای آن ذکر کرد. مراحل صادرات حبوبات اگر به تازگی شرکتی دایر کرده و قصد صادرات انواع حبوبات را دارید باید مراحل خاصی را طی کنید . مراحل صادرات عبارتند از :
برنامه ریزی : در این مرحله باید مشخص کنید که استراتژی کارتان چیست . برای صادرات کالاها باید آن را خریداری کرده ، بسته بندی کنید و امورات گمرکی را به انجام رسانید. تمامی این ها نیاز به تعیین استراتژی دارد .
بررسی بازارها : به منظور این که صادرات موفق و سودآوری داشته باشید باید بازاری مناسب ، شناسایی کرده و نیازهای آن را بسنجید . به این ترتیب متوجه می شوید که باید چه نوع حبوباتی را به چه بازارهایی صادر کنید .
آشنایی با روند صادرات : برای صادرات حبوبات لازم است با امورات گمرکی آشنا بوده و مراحل ارزش گذاری گمرکی ، اخذ اظهارنامه گمرکی ، تنظیم قرارداد بیمه و اخذ گواهی بازرسی ، فاکتور و گواهی مبدأ و صادر کردن کالا را به درستی انجام دهید . در ضمن زمانی که با شرکتی در خارج از کشور قرارداد می بندید ، توصیه می شود از سیستم های بانکی برای دریافت وجه قرارداد استفاده نمایید .
کدام حبوبات سهم بیشتری در صادرات دارند؟
ایران، زمین های کشاورزی مستعدی برای تولید انواع حبوبات دارد . همین موضوع سبب شده برخی از حبوبات ایرانی به شهرت جهانی برسند ، نخود کرمانشاه ، از جمله این محصولات می باشد . البته صادرات حبوبات از ایران ، تنها شامل این محصول نمی شود بلکه محصولات زیر نیز سهم زیادی در صادرات دارند: نخود، ماش، لوبيا، عدس، لپه
کشورهای وارد کننده حبوبات از ایران
کیفیت حبوبات ایرانی سبب شده تا کشور های زیادی خواهان محصولات ایران باشند. علاوه بر این موضوع ، قیمت مناسب این محصولات نیز از ویژگی هایی است که کشورهایی چون کشورهای اروپایی ، روسیه ، پاکستان و ترکیه را به واردات حبوبات از ایران ، علاقمند می کند. کشورهای عربی همسایه ایران نیز به دلیل گرمای هوا و کمبود آب ، شرایط مساعدی برای تولید حبوبات ندارند .
از این رو صادرات حبوبات به عراق و کشورهای نظیر عمان ، قطر و دبی ، روز به روز در حال افزایش است . شرکت های بزرگ تجاری در افغانستان و ارمنستان نیز به دنبال خرید از حبوبات ایرانی هستند. همین موضوع باعث شده تا علاوه بر بقیه کشور ها صادرات حبوبات به افغانستان و ارمنستان نیز در اولویت شرکت های بازرگانی ایرانی باشد.